Voedings- & leefstijladvies

Er komt steeds meer bewijs dat een gezonde voedings- en leefstijl met minder stress een groot positief effect op je gezondheid heeft.  Alles wijst er op dat onze voedings- en  leefstijlpatronen die we nu hebben niet altijd bijdragen aan onze gezondheid op de langere termijn.

Door ons drukke leven nemen we vaak minder de tijd om een gezonde maaltijd te bereiden en wordt steeds vaker gekozen voor ongezondere kant- en klaar of afhaalmaaltijden. Aangeleerde voedingsgewoonten en alle verleidelijke snacks in supermarkten zorgen er ook nog eens voor dat we vaak kiezen voor ongezonde tussendoortjes. Onderzoeken laten zien dat onze westerse manier van eten, met veel koolhydraten, suikers en dierlijke proteïnen niet bevorderlijk is voor onze gezondheid.

Gezonde voeding is belangrijk voor ons lichaam, opdat we goed in ons vel zitten en genoeg energie hebben gedurende de hele dag. Gezonde voeding en leefstijl is vooral belangrijk voor groei, herstel en het behouden van een goed werkend immuunsysteem om zo gezond oud te worden. 

Niet alleen het aanpassen van je voedings- en leefstijlpatroon, maar zeker ook het vol blijven houden van deze aanpassingen is niet eenvoudig. Ik wil je helpen om een voedings- en leefstijlpatroon te creëren dat bij jouw leven past.

Vitaminen en Mineralen

Een goede gezondheid begint met gezonde voeding. Daar spelen voldoende inname van vitaminen en mineralen een cruciale rol in. Vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat alle lichamelijke processen zoals bv groei, ontwikkeling en herstel optimaal kunnen plaatsvinden. Veel vitaminen en mineralen kunnen we niet zelf aanmaken en moeten we uit onze voeding halen. Krijgen we niet voldoende van deze vitaminen en mineralen via de voeding binnen dan kunnen er allerlei lichamelijke klachten en/of gedragsveranderingen ontstaan, welke zich kunnen uiten in vele verschillende vormen. Als deze klachten niet erkend of verholpen worden door naar de oorzaak te kijken, dan kunnen op den duur ernstige chronische ziekten ontstaan.

Deze gebreken kunnen ontstaan door:

  • een verkeerd voedingspatroon of het vermijden van bepaalde voedingsstoffen die  darmklachten of allergieën veroorzaken
  • Sibo; een overgroei van een bacterie of schimmel in de dunne darm waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan zodat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed meer opgenomen worden. Hierdoor ontstaat in je lichaam een tekort aan deze voedingsstoffen (malabsorptie)
  • chronische stress; dit zorgt voor een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen
  • klimaatverandering, verarmde voedingsbodems, transport- en opslag van groenten en fruit, wat zorgt voor een daling van vitaminen en mineralen

Darmmicrobiota

Voeding speelt  een hele grote rol in de samenstelling van je darmbacteriën, dit wordt ook wel darmmicrobiota genoemd. Je zou bijna kunnen zeggen dat je eigenlijk je bacteriën in je darmen voedt. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem, maar ook bij het verteren van onze voeding. Zo zijn er verschillende soorten bacteriën die voor ons bepaalde vitaminen en hormonen kunnen aanmaken en die zo onze stemming en gedrag beïnvloeden. 

Niet alleen voeding, maar ook leefstijlfactoren zoals stress, bewegen, slaap en vrijetijdsbesteding hebben grote invloed op de samenstelling van onze darmmicrobiota en dus op onze gezondheid. Er komt steeds meer bewijs dat een disbalans of verandering van samenstelling van je darmmicrobiota van grote invloed is op je gezondheid. Door goed te kijken naar onze voedings- en leefstijlgewoonten en daar aanpassingen in te maken, kan je darmmicrobiota weer in balans gebracht worden en zo weer optimaal voor je werken. Doordat deze bacteriën zo’n grote invloed heeft op onze gezondheid is het nu dan ook ondenkbaar geworden om niet de nieuwste inzichten en onderzoeken mee te nemen in je voedings- en leefstijladvies. Ik vertel je er graag meer over.

MyMicroZoo is een bedrijf dat gespecialiseerd is op het gebied van darmmicrobiota onderzoek. Omdat Healthy Lifetime partner is van MyMicroZoo is het mogelijk om de samenstelling en diversiteit van je microbiota te laten bepalen. Dit geeft veel informatie over je eetgedrag, leefstijlgewoonten en klachten of ziekten die je mogelijk ervaart. Op deze manier kan een nog beter persoonlijk voedings- en leefstijladvies gemaakt worden om je darmmicrobiota weer meer in balans te brengen. Een microbiota die weer in balans is zorgt voor meer energie en een duurzame gezondheid. Meer informatie over MyMicroZoo of je darmmicrobiota kun je hier lezen.

Waarom zou je je darmmicrobiota laten analyseren?

  1. Preventief; door naar de status van je darmmicrobiota te kijken, krijg je inzicht hoe je gezondheid er op dit moment voor staat. Welke aanpassingen zou je kunnen maken op het gebied van voeding en leefstijl om zo je gezondheid op langere termijn te verbeteren of gezond te houden? Nu is het zo dat 40% van de bevolking een chronische ziekte heeft en dit neemt alleen maar toe in alle leeftijdscategorieën.
  1. Bij klachten en ziekten; veel klachten en ziekten zijn gelinkt aan de samenstelling en verminderde diversiteit van je darmmicrobiota. Door voedings- en leefstijlaanpassingen te maken, kun je de kwaliteit van je darmmicrobiota aanzienlijk verbeteren.
 

Sibo klachten

Sibo is een overgroei van de dunne darm door een bacterie of schimmel. Dit kan veel spijsverteringsklachten geven zoals boeren, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, obstipatie/diarree, winderigheid en nog vele andere klachten. Op den duur kan dit zelfs chronische ziekten veroorzaken. Deze aandoening is aan te tonen met een urine test. Lees meer informatie over hoe een Sibo ontstaat, wat de risicofactoren zijn, hoe te bepalen of je een Sibo hebt en hoe deze overgroei te behandelen is.

IMG_20220804_185506pasta zalm zeekraal

Werkwijze

Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek. Ik verzamel informatie over je klachten, medische voorgeschiedenis en je voedingspatroon. Hiernaast kijk ik naar leefstijlfactoren die bepalend zijn voor de gezondheid. Aan het eind van het gesprek leg ik uit hoe je je voeding digitaal kunt rapporteren. Op basis van deze gegevens stel ik een adviesplan op. Ook kan ik in samenspraak met jouw, aanvullende testen adviseren.

De vervolgconsulten duren 30-60 minuten. Hierin zal de voedingsanalyse en suppletie advies besproken worden aan de hand van de gestelde klachten en vragen.

Persoonlijk voedings- en leefstijladvies voor:

Contactformulier

Voor het maken van een intake gesprek of meer informatie.